2013. november 8., péntek

Kombe -benne minden ami a hűtőben található.

Mi is az a kombe? Ez egy török hajtogatott kelt tészta, amit meglehet tölteni sós illetve édes töltelékkel is.

A héten söpört végig a kombeláz az egyik faceboookos gasztro csoportban és én is kedvet kaptam hozzá. Mivel elfelejtettem kenyeret venni, úgy gondoltam, hogy ez jó lesz hiánypótlásnak és már a rávaló is eleve belesül.



Hozzávalók: (én mindent bedobok a kenyérsütőgépbe és a munka "nehezét" az végzi)

- 65 dkg liszt
- 3,5 dl tej
-1 dl víz
- 2,5 dkg élesztő
- 1 ek só
- frissen őrölt bors ízlés szerint

Amíg a gép dolgozott elkészítettem a tölteléket. Mivel volt itthon bacon szalonna és sonka, úgy gondoltam, hogy egy kis dinsztelt lilahagymán megpirítom a húsokat, ezzel egy pasinál nem lehet mellélőni.

Miután a gép megdagasztotta a tésztát 3 részre osztottam. Mind a három golyót vékonyra kinyújtottam.
A tepsibe beletettem az első lapot és megkentem olvasztott vajjal majd tettem rá jó sok sajtot szeletelve.
Erre jött rá a következő réteg tészta. Ismét kentem, majd erre jött az előre elkészített töltelék.
Végül a harmadik lappal lezártam a tetejét.

És jöhet a hajtogatás. Először az egyik oldalát negyedik behajtottam, majd pedig a másik oldalt is hozzá zártam. Utána pedig az egészet kettébe hajtottam és jól összenyomkodtam az illesztést, hogy szét ne jöjjön.

Úgy tettem a tepsibe, hogy a hajtás alulra kerüljön. 45 percig kel meleg helyen pihentetni. Utána a tetejét sugár irányba pizzavágóval be kell vágni (így könnyebb lesz utána szaggatni amikor már megsült) és felvert egész tojással megkenni.  A tetejére lehet szórni bármilyen magot (ez most nem volt itthon, de így is hibátlan).

Előmelegített sütőben kb. 30-40 percig sütöttem, de érdemes nézegetni.





Kíváncsi vagyok milyen lehet édes töltelékkel.

Ha nem lenne egyértelmű a leírás akkor itt van egy videó hajtogatáshoz:



2 megjegyzés:

  1. Milyen hőfokon sütötted? Légkeveréssel, vagy csak simán? Szeretnék hétvégén ilyet sütni. Szerintem gulyásleves után, vagy mellé tökéletes lenne... Előre is köszönöm :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mivel nekem csak egy sima snassz sütőm van, semmi hőfok, semmi keverés, így csak annyit tudok neked mondani, hogy közepes hőfokon lett sütve és gyakran nézegettem.

      Törlés